Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Cave of forgotten dreams

zondag 27 november, 2016 - 15:00 tot zondag 1 januari, 2017 - 17:00

- Gratis

gerda-kruimer-cave-of-forgotten-dreams-uitnodiging-achter-def gerda-kruimer-cave-of-forgotten-dreams-uitnodiging-voor-def

Cave of forgotten dreams

De titel voor de tentoonstelling is ontleend aan de gelijknamige film van Werner Herzog. Deze film gaat over grotschilderingen van 32.000 jaar oud in de grot Chauvet Pont d’Arc in Frankrijk.
De beeldend kunstenaars hebben twee gegevens gekregen om mee te werken: de film en het materiaal houtskool.

Tentoonstelling cave of forgotten dreams in expo-koel310

Lange tijd heeft beeldend werk in dienst gestaan van religie of degene die de dienst uitmaakt.De kunst heeft op een gegeven moment, toen zij als het ware autonoom werd en geen andere heer wenste te erkennen dan de kunst zelf, een vrijplaats voor zich opgeëist.

In een samenleving zijn vrijplaatsen waar kunstenaars zich verdiepen nodig om zichtbaar te maken waar anders aan voorbij wordt gegaan, om het leven inhoud en zin te geven.Expo van Koel310 is zo’n vrijplaats en wordt ”The Cave”.

De kunstenaars zullen net als hun prehistorische voorgangers in de grot, de ruimte letterlijk betekenen maar met een diversiteit aan figuratieve voorstellingen en abstracties en met hedendaagse technieken, middelen, kennis en vaardigheden in interactie met omgeving en publiek.

Door het materiaal houtskool ontwikkelen de kunstenaars andere werkwijzen en door de film ontstaan nieuwe gezichtspunten.
Deze tentoonstelling is een experimentele zoektocht naar betekenis waarin een visueel gegeven voor publiek inhoudelijk wordt uitgediept.
Betekenen in figuurlijke zin is waar deze tentoonstelling over gaat.

 

 

Deelnemende beeldend kunstenaars: René Eicke, Jolanda Schouten, Marli Turion, Gijs van Noort, Annechien Verhey, Bernadette Beunk, Eric Beets, Alexandra Engelfriet, Anna Rudolf, René van den Bos, Lies de Wolf, Marian Bijlenga, Simon Oud, Manja van der Storm, Aal Gunther, Guda Koster, Peter Geerts, Pleunie Franke, Esther Bruggink, Frans van Tartwijk, Pieter W. Postma, Gerda Schimmel, Jasper van der Graaf, Theresa Ferket, Bram Bus, Graphic Surgery,

Gerda Kruimer (curator)

Regisseur Werner Herzog kreeg in het voorjaar van 2010 toestemming om te filmen in 3D in de grot Chauvet Pont d’Arc die sinds de ontdekking in 1994 hermetisch is afgesloten. De originele ingang van de grot stortte duizenden jaren geleden in waardoor de ruimte onontdekt bleef. Nu mogen alleen kleine groepjes archeologen, kunsthistorici en geologen via een grote stalen deur naar binnen, omdat een verse luchtstroom of zelfs de adem van teveel mensen kan zorgen voor schade aan wat er binnen te vinden is.

De films van Herzog kenmerken zich door een bevreemdende kijk op de alledaagse werkelijkheid die onze culturele vooringenomenheden in twijfel trekken. Telkens richt Herzog zich op de buitenstaander, die iets doet dat door de buitenwereld niet begrepen wordt. De films van Herzog kan je zien als een vorm van verzet tegen de banaliteit van de hedendaagse beeldcultuur in een maatschappij die zich steeds meer alleen richt op consumptie van goederen.

 

 

NB Neem in plaats van een fakkel een opgeladen mobiel mee!

27–11–16_1–1–17 Geopend elke vrijdag t/m zondag tussen 13.00 -17.00 uur

expo-koel310, Koelmalaan 310, Alkmaar http://koel310.nl/expo/

Opening: zondag 27–11–16 om 15.00 uur
met o.a. muzikale performance door Jan Gerritsen aansluitend optreden van Footprints

Muzikale boekpresentatie: zondag 18 december om 15.00u ’het verhaal van de oorsprong’ door Wood Kees

 

Link naar de film

 

Gegevens

Begin:
zondag 27 november, 2016 - 15:00
Einde:
zondag 1 januari, 2017 - 17:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:

Locatie

Koel310
Koelmalaan 310
Alkmaar, Nederland
+ Google Maps
Website:
www.koel310.nl