Bilal Chahal

Kunstige Chalal

Bilal Chahal leerde voor het eerst schilderen na de afsluiting van zijn basisschool. Hier kijkt hij op terug als een belangrijke fase in zijn leven. Hij kreeg les van Luigi Pinedo, die hem alles leerde over schilderen met olieverf. Kort hier na vond Chahal zijn weg naar Raed Selman, onder wiens invloed hij begon met vrij schilderen en acryl. Dit is waar zijn eigen stijl uit ontwikkelde. Hij wil innoveren, en sinds de artistieke en technische ontwikkelingen hand in hand gaan, heeft hij dit waar kunnen maken.

Sinds deze periode werd kleur een belangrijk aspect in het werk van Chahal. Hij maakt abstract werk dat varieert in kunstwerken dat op het eerste opzicht eenvoudig lijkt. Bij nader inzien kun je zien dat de kunstwerken zijn opgebouwd uit ingewikkelde opeenhopende monochromen op heldere kleurrijke doeken, waarin de verf in diverse technieken wordt toegepast. Hierdoor ontstaat een bijna drie-dimensionale kunst, waaruit je kunt opmaken hoe Chahal artistieke en technische ontwikkelingen met elkaar combineert.

De kleuren van de regenboog in reflectie van elkaar moet het gevoel uitdrukken van de wereld in zijn gedachte, hetgeen waar hij zich graag in verzwind.

Naast schilderijen, maakt Chahal ook abstracte sculpturen en fotografie. Chahal werd niet alleen beïnvloed door zijn leraren, maar ook door andere schilders, zoals Mark Rothko en Joan Miro. Dit valt terug te zien in zijn werk. Net als Rothko en Miro, Chahal’s meesters van de abstracte kunst, wordt het onderwerp meer vrij en het gevoel in de abstractie beter zichtbaar. Chahal blijft onwikkelen; ‘Ik ben helemaal niet meer beperkt door elementen als de grootte van het doek of de verf of het materiaal ik gebruik. Ik ben in het schilderij, dat is mijn universum en dat universum is grenzeloos.” aldus Chahal.


Wil jij meer weten over Bilal Chahal, hem boeken voor een kunstexpositie of heb je overige vragen? Neem via de volgende wegen contact met hem op:

info@bilalchahal.com
Herengracht 566
1017 CH Amsterdam
agent: Rob van Sabben